Ha csak látszólag vagy tényleg nincs már elég hely az Android alapú eszközödön új programok telepítéséhez

Ha olyan androidos okostelefonnal vagy táblaszámítógéppel (tablet pc) rendelkezel, amin látszólag bőven van hely, de ha rá próbálsz valamit telepíteni a Play Store-ból, azt az üzenetet kapod, hogy nincs elegendő szabad helyed a telepítéshez, akkor ez a cikk neked szól.

A hibaüzenetet azért kaphatod, mert az android alapjában véve nem egy olyan stabil, konkrétumokkal rendelkező operációs rendszer, mint a régebbről befutott Windows, Mac OsX vagy Linux vagy egyéb rendszerek, hanem egy viszonylag új, rengeteg változattal rendelkező, rendszerképességeiben és beállításaiban nagyon flexibilis rendszer.




Az eredetileg a Google (durván mondva, eredeti kifejlesztője az androidnak) által kiadott specifikációkat a rendszer telepítését, működtetését, egyes hardverkonfigurációkhoz való adaptálását, a gyártók egyre kissebb mértékben tartják be, s ezért előfordulhat olyan eset is, hogy rossz partícionálás miatt (a fizikai adattároló egység kissebb, logikai egységekre való osztása), habár ott van a felhasználható hely a belső memórián, a "rendszer" nem látja, csak akkor, ha pl. fájlböngészőből nézed.

Az ilyen esetek ún. mezei módszeres orvoslásához az illető tabletek gyártóitól teljesen független programozók, fejlesztők olyan programokat készítettek, amik segítségével a rendszer által nem kritikusnak tartott programokat, app-okat át lehet helyezni a másodlagos partícióra, és így a rendszer számára fenntartott partíció üresebb marad. Legtöbb ilyen program azt is megengedi, hogy beállítsuk, hogy telepítésétől és futtatásától kezdve, az összes többi app telepítés már eleve a másodlagos partícióra történjen, ha ezt az illető appok rendszerelvárásai engedélyezik. És szerencsére, egyre kevesebb olyan app van, amely ragaszkodna ahhoz, hogy rendszerparícióra telepítsék.
Így néz ki az egyik legismertebb
App2SD androidos programáthelyező

Tehát, ha ilyen gondod van, akkor először is szerezz be egy olyan külső meghajtót (sticket, mikro sd kártyát, stb.) attól függően, hogy mi talál az okos eszközödhöz, csatold egy olyan eszközre, amelyen le tudod tölteni a megfelelő appot, majd a letöltött app .apk-ját telepíted az okos eszközre csatolva, könyvtárból.

Egy jó "move2sd" (tedd át az sd kártyára) típusú app-ot ITT találsz

A legjobb eset, ha direkt az illető androidos eszközödön letöltöd, majd a letöltött fájl-ra rátappintasz, és telepíted. Első elindításától kezdve, állítsd be, hogy azontúl a telepítések, ha csak lehet, történjenek a másodlagos partícióra, és utána, szánj rá egy kis időt, és böngészd át az appokat, amik már a gépeden (tablet,telefon, stb.) vannak, és próbáld meg minél több NEM RENDSZER appot áttenni a másodlagos partícióra.

A program futtatásához, és az appok áttevéséhez, természetesen teljes hozzáférés kell a rendszerhez (gyökérkönyvtár szintű engedélyek, ún. "root"), ha nincs "root"-olva az eszközöd, kicsi a valószínűsége, hogy sokra menj vele.

Ha már megvan a "root" hozzáférésed, ezzel a kis programmal könnyedén felszabadíthatod a rendszerpartíciódat olyan programok számára, amelyek csakis a rendszerpartícióra telepíthetőek, illetve, csak onnan indíthatóak. Ha nem is fogsz az ezzel való "takarítás" után olyan programot telepíteni, amely csak rendszerpartícióról fut, akkor is megéri a takarítást elvégezni, mert a rendszered símábban, zökkenésmentesen tud majd működni.

Sok sikert hozzá !


Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban

Népszerű bejegyzések