Hogyan kell linuxos USB indítólemezt csinálni - linuxos boot USB-ről

Legelső sorban tudnod kell néhány dolgot ! A legfontosabb, talán az, hogy megértsd, hogy ez teljesen veszélymentes lehet, nem kell félni tőle, a Linux nem harap, nem tesz kárt a gépedben, kipróbálható ma már nagyjából bármelyik linux változat ( szakmaibb nyelven vagy szaknyelven "disztribúciónak" nevezik, angolul "distro" vagy "distribution"), anélkül, hogy rátelepítsd a gépedre.


Illetve, megoldás van arra is, hogy teljes nyugodalommal egy USB kulcson ( = USB stick ) tárold a teljes, saját beállításaiddal rendelkező Linux rendszeredet, anélkül, hogy bárhova is telepítsd !

Nagyszerű megoldás arra az esetre (is), amikor például nem a saját gépeden dolgozol, egy haver, ismerős, rokon gépén akarsz dolgozni, s nem akarsz a file-jaihoz nyúlni, nem akar a gépébe a saját operációs rendszeréhez hozzáengedni, illetve, internet klubokban, internet kávézókban, nagyszerű megoldás lehet. Ugyancsak tökéletes megoldás egy windows-ban vagy akár linuxon, mac-en elakad számítógép javítására, újraindítására, és még sok más dologra. Ki kell próbálni, nincs veszítenivaló !


Az alábbiakban leírtak feltételezik, hogy Windows XP, Vista, vagy win 7 -es környezetben dolgozol, és működő internetkapcsolattal rendelkezel, illetve, teljes hozzáféréssel a géphez és az operációs rendszerhez. Valamint azt, hogy megérted a leírt lépéseket. (Ha valami nem érthető, hagyj egy kommentárt, és megmagyarázom )


A cikkben levő videóklipp egy-az-egyben a szükséges lépéseket mutatja be, végignézve a kippet, be is tanulható könnyüszerrel, hogy hogyan kell csinálni.


USB eszköz kiválasztása formázásra



1. Leformázni a kívánt USB adathordozót.

Beteszed az USB dugaszba azt az adathordozót, USB stick-et, amit erre akarsz használni. Rámész a sajátgépre.Jobb egérgombbal kattintasz az illető eszköz fölött. Ha magyar windowszod van, "Formázás" -t választasz, ha angol felületű a rendszered, akkor "Format" -ra mész az egérrel. Kiválasztod a "FAT32" file-rendszert. Lehetőleg NE a gyorsformázást válaszd, hanem a teljeset.



Kattints a "Start" vagy formázás gombra, attól függően, milyen nyelvű felületed van. Várd meg, amíg a formázás befejeződik.

Ezután az illető eszközt az indítás alatt felismerhető "boot" eszközzé, indítóeszközzé kell tennünk, hogy az alábbiakban rátelepített linux live rendszert el tudjuk majd róla indítani.

Ehhez előbb azonban, meg kell tudjuk, hogy a választott linux disztribúció az indítófile-ok milyen változatát használják.

Az eddig kipróbált linuxok közül, leginkább a Linux Mint-et ajánlom, ami Ubuntu alapú (az ubuntu meg persze, debian alapú ), mert a legfelhasználóbarátibb, legegyszerűbb, leghatékonyabb disztrónak tűnt. (Több mint 200 linux disztrót kipróbáltam már :) )

Letöltöd pl. INNEN a Linux Mint 15-öt, a Mate változatot. Ne búslakodj azon, hogy Magyarország nem található a listában, válaszd valamelyik közeli országot, Németország, stb. Mentsd le az iso file-t valahova, ahol később tudni is fogod, hogy merre van :)
Én például a képen a mentési ablak alatt látható NetCologne GMBH -ra kattintva mentettem le.
A lementés után, egyszerűen az ISO file-t, ki kell csomagolni, mert tulajdonképpen, az ISO lemezkép is csak egy arhív formátum, amibe sok-sok file egy helyre be van tömörítve. A legegyszerűbb kicsomagoló, amit merek ajánlani bárkinek, az a 7zip csomagoló. Könnyűszerrel letölthető, telepíthető, és teljesen ingyenes !

Ha még nincs telepítva a 7zip a gépeden, menj a 7ZIP letöltő oldalára, és válaszd az EXE változatot, mentsd le a telepítőt, majd telepítsd a gépedre. Teljesen biztonságos, gyakorlatilag nulla a valószínűsége, hogy ez bármilyen gondot okozzon a rendszeredben.

A 7zip telepítése után, indítsd el, majd nyisd meg vele a lementett Linux Mint ISO file-t. Majd válaszd a kicsomagolást, egyenesen az előző lépésekben megformázott USB tárolóra. Egy kicsit lehet, hogy több időbe telik, lehet akár 10-15 perc is, viszont nagyon megéri, mert ezt csak 1x kell megcsinálni, és gyakorlatilag korlátlan ideig megőrízheted, egy néhány beállítás után, amit az alábbiakban leírok.

Kicsomagolás után, szükséged lesz a total commander nevű filekezelő program speciális, szövegmódú nézegetőjére, hogy meg tudd állapítani, milyen változatú indítófile-t telepíts az usb eszközödre. Ehhez, ha nincs még telepítve ez a shareware (megosztható, de nem ingyenes, amíg ki nem fizeted, megjelenik egy üzenet ezt illetően, de egyébként 100%-ban működő) programod, akkor menj a Total Commander letöltőlapjára, és válaszd valamelyik letöltőhelyet, majd mentsd le és telepítsd a gépedre.

Telepítése után, indítsd el, és keresd meg az USB adattárolódon az "ISOLINUX" könyvtárban az Isolinux.bin nevű file-t. Arra egyszer kattints rá, majd nyomd meg a billentyűzeteden az F3-at. Ne aggódj, a rakás haszontalannak és érthetetlennek tűnő adat között, van 1 mondatnyi, amely elárulja, hogy milyen változatú ún. "boot file" illetve indítófile kell nekünk.

A képen látható, a pirossal bekeretezett részen, mi érdekel innen bennünket.

Megtudtuk tehát, hogy az ISOLINUX rendszerbetöltő (angolul boot manager) 4.04-es változatából tölt be ez a Linux Mint változat. Mivelhogy az isolinux csak CD-ket tölt be, megkeressük a neki megfelelő változatú, de merevlemezre való rendszerbetöltőt, a SYSLINUX-ot.

A betöltött lapon válaszd a "4.04.zip" változatot, majd mentsd le a merevlemezedre.
Lementés után csomagold ki, akár a 7zip, akár a Total Commander, vagy más programod segítségével, például a D:\Syslinux vagy C:\Syslinux vagy akármilyen más könyvtárba.

A kicsomagolás után, nyisd meg azt a könyvtárad, amelybe kipakoltad, majd abban menj a "win32" alkönyvtárba, a Total Commandert használva. (Csak egyszerűség kedvéért, ebben kevesebb lépéssel megúszod :)  )

Nézd meg a total commander-ben, hogy mi az USB eszközöd betűjele. (Pl. H:)
És írd be a total commander parancsablakába az alábbi szöveget, miközben abban a bizonyos "win32" könyvtárban maradsz:
syslinux H:
illetve a H: helyett, tedd azt a betűt, ami a te USB tárolód betűjele, és üss ENTER-t.
Néhány másodperc múlva az USB eszközöd kész a syslinux-os rendszerbetöltésre.

Namost, lévén, hogy az ISO file-ból kicsomagolt  könyvtárak, egy CD vagy DVD lemezre való kiíráshoz, a DVD-s könyvtárstruktúrához megfelelően vannak elhelyezve, egy kis módosítást kell véghezvinni ahhoz, hogy USB tárolóról működjön ugyanaz a lemezkép.

Az USB tárolón csinálj egy új könyvtárat, annak nevét tedd "boot" -ra. Kicsi betűvel, idézőjelek nélkül, "boot". Abba helyezd át bele az ISOLINUX könyvtárat, majd azt nevezd át "isolinux" névre, ugyancsak kisbetűvel.

Lépjél bele az átneveződött "syslinux" könyvtárba, és az "isolinux.cfg" file-t nevezd át "syslinux.cfg" -re. Majd írd be a total commander parancsablakába az alábbi sort:

write syslinux.cfg

A write parancs tulajdonképpen a wordpad szövegszerkesztőt indítja el, beletöltve a syslinux.cfg file-t. A notepad azért nem jó, mert összekuszálja a sortördelést.
Nyomd meg a CTRL+H billentyűkombinációt, ez előhozza a cserélőablakot, hogy a szövegben valamit lecserélhess valami másra.

A lecserélendő szövegmezőbe írd be:
vmlinuz
A mire lesz lecserélve mezőbe írd be:

vmlinuz fromusb

Zárd be a wordpad-et. Mentsed a file-t. Azzal, dobathatod ki az USB tárolódat (jobb alsó sarok, "usb eszköz biztonságos eltávolítása", vagy "safely remove USB drive" az óra mellett )

Indítsd újra a géped és indítsd USB-ről, majd engedd végig a betöltésen. Gratulálok, megvan a Linux Live betöltőlemezed, USB tárolód.

Hamarosan jön a videoklipp is !

Update:
Itt van a videoklipp is, végre, sikerült megcsinálni. Ha nem is 100%-ban pontról pontra ugyanúgy van bemutatva mint a fentebb leírtakban, azért, törekedtem arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben az írott és a videoklippes anyag, találjon.









Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban

Népszerű bejegyzések