Ha nem megy a Java játék a jojatek.hu -n - megoldás Xp-re és Win 7-re

1. A jojatek.hu logója.
A napokban egy kedves ismerősöm arra kért, oldjam meg, hogy a gépén, amin win 7-es operációs rendszer van, működjön továbbra is a "snooker" nevű, jojatek.hu-n található kedvenc játékja.

A jojatek.hu (jójáték) egy nagyon sokak által kedvelt online játéklelőhely, amelynek játékai viszont sajnos már nem felelnek meg az egyre növekvő biztonsági elvárásoknak, mert a java egy régebbi változatára voltak készítve, és a böngészők (firefox, opera, chrome, internet explorer, safari), mind-mind javarészt automatikusan frissülnek, a java futókörnyezet szintén, és az a kedvenc játék, ami a tegnap még működött, ma már megindíthatatlan.
2. A java vezérlőpanel megynitása a vezérlőpultban
A felhasználók rendelkezésére bocsátott segédletek, magyarázatlapok, úgy a jojatek.hu részéről, mint a java jelenlegi tulajdonosai részéről közzétéve, vagy elavultak (windows xp rendszerekig el gondolkodtak, azóta nem változtattak semmit), vagy egyeneseb hibásak (amióta az oracle cég megvette a java-t, sajnos, több a hiba, mint a megoldás benne), és a felhasználó, potenciális játékos, több órás keresés után is csak azzal marad, hogy lemond a játékról, és máshol keres hasonló játékot, ha tud.
3. NEM kérünk frisstést a java-ban, saját felelősségre !

Vannak azonban esetek, amikor nem tud az ember más hasonló játékot keresni, vagy mert nem ért eléggé hozzá, vagy nincs ideje, vagy mert egyszerűen az a jojatek.hu -s játék a kedvence, és nem érti, mik azok a változások, ami miatt a kedvenc játéka a tegnap még működött, és ma már nem. Nos, az ilyen esetek kisegítőinek, az ilyen esetekben levőknek ajánlom az alábbi megoldást.

Legelső lépésként, feltételezve, hogy legtöbb windows 7-es rendszer van a gépen (lehet, hogy sikerül ugyanez 8-ason is... csak még nem próbáltam), a vezérlőpultban (Control Panel, ha angolul van a rendszer) a programok eltávolítása menüből, MINDEN java változatot, verziót el kell távolítani. Az eltávolítás pillanatában a böngészők be kell legyenek zárva.

4. A java biztonsági elvárásait a legkissebbre
csökkentjük, ami ezen verzió esetében "Medium".
Eltávolítás után telepíteni kell a java runtime 7.51-es változatát (kipróbáltam 20 külömböző változatot, ez az egyetlen amelyikkel sikerült elindítani a játékokat), amelyet INNEN lehet még egy ideig letölteni (ha te vagy a számtekes a környékeden, és több jojatek.hu-s kliensed van, mentsd meg ezt a változatot, írd ki valahova, később még jól foghat)

A telepítés befejezése után AZONNAL be kell állítani a vezérlőpultban, hogy NE FRISSÍTSE MAGÁT A JAVA ! (2. és 3. kép). Igen, ez egy biztonsági kockázat a gép számára, amelyen ez a java futni fog, de remélhetőleg, amely gépen az ember java játékokat futtat, mint pl. a jojatek.hu közönsége teszi, nincsenek azon banki adatok, fontos céges dolgok, stb., tehát, eleve, mindegy, ha nincs is biztonságban a gép emiatt, mert úgymond, semmi gond, ha ez miatt esetleg kiszívárog a gépből valami, illetve, valami kis hack bekerül :)
5. Engedélyezzük a java ezen változatának a
böngészőkbe beépülő modulos futtatását

Tehát, biztonsági kockázattal jár, de ha fontos a jojatek.hu-n található játékokat futtatni, akkor megoldható. Lépjünk tehát a képeken látható módon a java vezérlőpanelbe, és kapcsoljuk ki a frissítéseket. Ezután állítsuk be, ugyancsak lezárt böngészővel, hogy :

1) a java programokkal (appletekkel) szembeni elvárásai legyenek a legkissebbek, ami ezen verzió esetében "medium" (közepes), (4.kép)

2) a java ezen verziója használható legyen a böngészőben (5.kép)
3) a jojatek.hu lapot a java által kivételesen engedélyezett webhelynek minősüljön (6.kép)

Csak ezután indítsuk el a böngészőt, majd menjünk a jojatek.hu-n a kedvenc játékunkra.
6. A jojatek.hu -t betesszük a java ezen verziója által
kivételesen engedélyezett webhelyek közé

Kis eltérésekkel, a böngésző változatától függően, az alapvető üzenet ami meg fog jelenni, nagyjából ugyanaz. A böngésző rá fog kérdezni arra, hogy a jojatek.hu webhelyen a java ezen "elavult" változatát használni óhajtja, és hogy engedélyezzük-e ezt ideiglenesen, vagy véglegesen. Engedélyezni kell véglegesen, a képen látható módon.

Ezután, már a java által futtatva, meg fog jelenni egy újabb biztonsági figyelmeztetés, hogy egészen biztos legyen, hogy a fölhasználó engedélyével történik a játék elindítása.

Pipáljuk ki a rádiógombot, ami ezt igazolja, a 7. képen látható módon és kattintsunk a "run" gombra.  Ezt a műveletet nem lehet megjegyeztetni, tehát ahányszor akarjuk a játékot elindítani, annyiszor kell engedélyezzük, de ez a legkissebb gond.
7. Engedélyezzünk minden alkalommal külön,
hogy a kiválasztott játék elinduljon a böngészőben,
a biztonsági kockázatok ellenére.

A többi már beidegződik, más játékra kattintva már csak a második visszaigazoló üzenettől kezdve kell ismételni a műveletet, és a játékok simán működni fognak.
Az itt leírtakat kipróbáltam win Xp, Win 7 operációs rendszereken, és Internet Explorer 7, 8, 9, 10, 11, valamint firefox 18, 19,20, 24, 26, és 30-as verziókban, hordozható ("portable") és teljes változatokban is sikerült elindítani, további gondok nélkül.

Javasolom, ha sikerült egy firefox változatban elindítani, a böngésző automatikus frissítését is leállítani minden elemről (böngésző, keresők, beépülők/plugin-ok)


Ha nem sikerült valamilyen okból elindítanod, hagyj egy kommentárt a cikk alatt, kérdéseddel, eseteddel, s ha időm van s tehetem, megpróbálok segíteni.

Sok sikert !
Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban