Ha nem megy a Java játék a jojatek.hu -n - megoldás Xp-re és Win 7-re

1. A jojatek.hu logója.
A napokban egy kedves ismerősöm arra kért, oldjam meg, hogy a gépén, amin win 7-es operációs rendszer van, működjön továbbra is a "snooker" nevű, jojatek.hu-n található kedvenc játékja.

A jojatek.hu (jójáték) egy nagyon sokak által kedvelt online játéklelőhely, amelynek játékai viszont sajnos már nem felelnek meg az egyre növekvő biztonsági elvárásoknak, mert a java egy régebbi változatára voltak készítve, és a böngészők (firefox, opera, chrome, internet explorer, safari), mind-mind javarészt automatikusan frissülnek, a java futókörnyezet szintén, és az a kedvenc játék, ami a tegnap még működött, ma már megindíthatatlan.




2. A java vezérlőpanel megynitása a vezérlőpultban
A felhasználók rendelkezésére bocsátott segédletek, magyarázatlapok, úgy a jojatek.hu részéről, mint a java jelenlegi tulajdonosai részéről közzétéve, vagy elavultak (windows xp rendszerekig el gondolkodtak, azóta nem változtattak semmit), vagy egyeneseb hibásak (amióta az oracle cég megvette a java-t, sajnos, több a hiba, mint a megoldás benne), és a felhasználó, potenciális játékos, több órás keresés után is csak azzal marad, hogy lemond a játékról, és máshol keres hasonló játékot, ha tud.
3. NEM kérünk frisstést a java-ban, saját felelősségre !

Vannak azonban esetek, amikor nem tud az ember más hasonló játékot keresni, vagy mert nem ért eléggé hozzá, vagy nincs ideje, vagy mert egyszerűen az a jojatek.hu -s játék a kedvence, és nem érti, mik azok a változások, ami miatt a kedvenc játéka a tegnap még működött, és ma már nem. Nos, az ilyen esetek kisegítőinek, az ilyen esetekben levőknek ajánlom az alábbi megoldást.

Legelső lépésként, feltételezve, hogy legtöbb windows 7-es rendszer van a gépen (lehet, hogy sikerül ugyanez 8-ason is... csak még nem próbáltam), a vezérlőpultban (Control Panel, ha angolul van a rendszer) a programok eltávolítása menüből, MINDEN java változatot, verziót el kell távolítani. Az eltávolítás pillanatában a böngészők be kell legyenek zárva.

4. A java biztonsági elvárásait a legkissebbre
csökkentjük, ami ezen verzió esetében "Medium".
Eltávolítás után telepíteni kell a java runtime 7.51-es változatát (kipróbáltam 20 külömböző változatot, ez az egyetlen amelyikkel sikerült elindítani a játékokat), amelyet INNEN lehet még egy ideig letölteni (ha te vagy a számtekes a környékeden, és több jojatek.hu-s kliensed van, mentsd meg ezt a változatot, írd ki valahova, később még jól foghat)

A telepítés befejezése után AZONNAL be kell állítani a vezérlőpultban, hogy NE FRISSÍTSE MAGÁT A JAVA ! (2. és 3. kép). Igen, ez egy biztonsági kockázat a gép számára, amelyen ez a java futni fog, de remélhetőleg, amely gépen az ember java játékokat futtat, mint pl. a jojatek.hu közönsége teszi, nincsenek azon banki adatok, fontos céges dolgok, stb., tehát, eleve, mindegy, ha nincs is biztonságban a gép emiatt, mert úgymond, semmi gond, ha ez miatt esetleg kiszívárog a gépből valami, illetve, valami kis hack bekerül :)
5. Engedélyezzük a java ezen változatának a
böngészőkbe beépülő modulos futtatását

Tehát, biztonsági kockázattal jár, de ha fontos a jojatek.hu-n található játékokat futtatni, akkor megoldható. Lépjünk tehát a képeken látható módon a java vezérlőpanelbe, és kapcsoljuk ki a frissítéseket. Ezután állítsuk be, ugyancsak lezárt böngészővel, hogy :

1) a java programokkal (appletekkel) szembeni elvárásai legyenek a legkissebbek, ami ezen verzió esetében "medium" (közepes), (4.kép)

2) a java ezen verziója használható legyen a böngészőben (5.kép)
3) a jojatek.hu lapot a java által kivételesen engedélyezett webhelynek minősüljön (6.kép)

Csak ezután indítsuk el a böngészőt, majd menjünk a jojatek.hu-n a kedvenc játékunkra.
6. A jojatek.hu -t betesszük a java ezen verziója által
kivételesen engedélyezett webhelyek közé

Kis eltérésekkel, a böngésző változatától függően, az alapvető üzenet ami meg fog jelenni, nagyjából ugyanaz. A böngésző rá fog kérdezni arra, hogy a jojatek.hu webhelyen a java ezen "elavult" változatát használni óhajtja, és hogy engedélyezzük-e ezt ideiglenesen, vagy véglegesen. Engedélyezni kell véglegesen, a képen látható módon.

Ezután, már a java által futtatva, meg fog jelenni egy újabb biztonsági figyelmeztetés, hogy egészen biztos legyen, hogy a fölhasználó engedélyével történik a játék elindítása.

Pipáljuk ki a rádiógombot, ami ezt igazolja, a 7. képen látható módon és kattintsunk a "run" gombra.  Ezt a műveletet nem lehet megjegyeztetni, tehát ahányszor akarjuk a játékot elindítani, annyiszor kell engedélyezzük, de ez a legkissebb gond.
7. Engedélyezzünk minden alkalommal külön,
hogy a kiválasztott játék elinduljon a böngészőben,
a biztonsági kockázatok ellenére.

A többi már beidegződik, más játékra kattintva már csak a második visszaigazoló üzenettől kezdve kell ismételni a műveletet, és a játékok simán működni fognak.
Az itt leírtakat kipróbáltam win Xp, Win 7 operációs rendszereken, és Internet Explorer 7, 8, 9, 10, 11, valamint firefox 18, 19,20, 24, 26, és 30-as verziókban, hordozható ("portable") és teljes változatokban is sikerült elindítani, további gondok nélkül.

Javasolom, ha sikerült egy firefox változatban elindítani, a böngésző automatikus frissítését is leállítani minden elemről (böngésző, keresők, beépülők/plugin-ok)


Ha nem sikerült valamilyen okból elindítanod, hagyj egy kommentárt a cikk alatt, kérdéseddel, eseteddel, s ha időm van s tehetem, megpróbálok segíteni.

Sok sikert !

39 megjegyzés:

eTTe írta...

Tisztelt író. A leírtak szerint jártam el. Ennek ellenére továbbra sem indulnak el a játékok. Telepítés után megjelent, majd azt követően az előugró ablakokban megjelenik a java felirat és az oldal nem tölt be. Kérem segítségét. Megértését előre is köszönve.

Blogger írta...

@eTTe > szerintem itt az lenne a legegyszerűbb megoldás, hogy telepítsen a gépére team viewert, s majd egy adott pillanatban "találkozunk" online skype-on vagy google plusz vagy facebookon, és pár perc alatt megoldjuk.

Kakaska írta...

Sztem ök jól le van irva és műxik!!!!

Sipi

Blogger írta...

@Kakaska mondd el nekem, miért féltek annyira, ti, "egyesek" a helyesírástól ? Fertőző betegségnek tartjátok, vagy miért ? :)

Dorina írta...

Szia!

Nálam is ez a probléma a jójátékban. Végig csináltam amit írtál,de nekem a 7. ablak nem így jelenik meg.Hiányzik róla az a sor ahova a pipát kellene tenni.
Tudnál ebben segíteni? Köszönöm!

Blogger írta...

@Dorina ha a pipa hiányzik, 100% biztos, hogy a vezérlőpultban (control panel) van még egy ÚJABB java telepítve. Ahhoz, hogy az itt leírtak működjenek, az újabb változazú java-kat kell letörölni, és a leírt módon ráerőltetni azt a bizonyos verziót, ami a cikkben van.

Dorina írta...

Köszönöm a választ, tényleg nem lett előtte letörölve a java. Most már működik! :)

Blogger írta...

@Dorina nagyon szívesen, örvendek, hogy segíthettem és működik ! Akkor... "jó játékot", szó szoros értelmében :)

Unknown írta...

Kedves Attila!
Követtem a leírást,de sajnos nem tudom elindítani a játékot.Azt vettem észre,hogy a frissítésre vonatkozó beállítás nem marad úgy,ahogy beállítottam és azért blokkolja az elavult programot.Sajnos nem értek hozzá,ha tudod mi lehet a gond,kérem a segítségedet.
Márta

Unknown írta...

Attila !
A leirásod szerint ,letöltöttem , beállitottam, de sajna nem megy.
Segits, lécci.

Blogger írta...

@laszlo csugany, @marta
Ha a beálljtásokat nem jegyzi meg, akkor 99%-ban van még az itt ajánlottnál ÚJABB, vagy egyszerűen más verziószámú java a gépen.
Tehát: minden ablakot bezárni a gépen, a vezérlőpulton kívűl (control panel az angol felületű windowsz esetében). A programok eltávolítása segítségével, MINDEN java változatot eltörölni a gépről. És utána, telepíteni az itt ajánlottat.
Ha semmiképp nem megy, egy teamviewer szesszióban megoldjuk, annyit kérek cserébe, hogy az ismerősi listába facebookon elküldjetek - megosszatok egy-egy általam közölt linket. OK ?
A teamviewer-ről bővebben, itt: http://www.teamviewer.com

Unknown írta...

A Hangouts-on leirtam Neked bővebben ugyanis itt nem láttam megjelenni a hozzászólásomat ( kérésemet) ha megtudnád nézni amit irtam és segitenél megoldani , köszönettel venném.
A teamviewer telepitve van a gépemen.
Ui. várom a megosztandó linket

Blogger írta...

@laszlo csugany A megjelenés késleltetve van, mert minden kommentárt előbb átnézünk. A hangout-on válaszoltam

Unknown írta...

Nagyon szépen köszönöm! Lépésről-lépésre megcsináltam és működik! Sőt egy másik játékra is!

Blogger írta...

@CLAUDIA FEKETE tiszta szivesen, örvendek, hogy segített a cikk.

Unknown írta...

Köszönöm a leírást, melynek segítségével egy év után újra játszhatok a "jójáték" oldalon!!!

Unknown írta...

Szia! Mindent végig tudtam csinálni, csak a 6. képnél akadtam meg, azt nem találom, hogy hol kell beállítani, lécci segíts! Előre is köszi

Unknown írta...

A 6. képnél megakadtam. Azt hol találom? Köszi a segítséget!

Blogger írta...

@Reyinhard Heidrich :tiszta szívesen, örvendek, hogy segített a cikk :)

@Ildikó Nagyné Simon : a hatodik képben levő beállítás a Java applet vezérlőpultjában van, a kivételek / exceptions-ban, ebben a specifikus verzióban, de ! az a rész csakis akkor az egy alkalomkor jelenik meg, amikor a böngésző legelőszőr rákérdez, hogy engedélyezem vagy nem az illető játékot. Tehát odáig mindenképpen el kell menni, rápróbálni a kedvenc játékra, s akkor kell megjelenjen az üzenet. Ha nem jelenik meg, akkor elméletileg már engedélyezve van, be kellene töltsön a játék.

andysa85 írta...

Szia! Nekem se megy, nem marad a ott pipa a frissítseknél, ráadásul be se tudom irni a jojatek.hu oldal címét, mert nem marad ott. Utána néztem, nincs több java verzió a gépen. Tudnál kérlek segíteni?

NocadLee írta...

Köszi a tippet, így működött is.
Viszont egy jószándékú családtag elkövette azt a hibát, hogy mégiscsak ráfrissített a javára, és azóta, ha újratelepítek a cikkben megjelölt verzióval, akkor sem működik.
Egész pontosan az történik, hogy miután a megerősítő ablakon engeded futni a javát, kis gondolkodás után közli, hogy nem tud kapcsolatot teremteni a szerverrel, próbálja újra.
Erre van ötleted?

Unknown írta...

Köszi!

Blogger írta...

Köszönöm mindenkinek a megjegyzéseket, jó tudni, hogy van, akinek még mindig segít ez a régebbi cikkem.
@NocadLee arra már csak akkor van esély, ha DNS módosítást csinálsz, ugyanis, egy olyan helyről próbáljuk - próbálja a gép - most már levenni azt a bizonyos változatot, amivel a játékok működnek, amit a "kedves" tulajdonos cég (oracle/sun/java) lezárt, hogy nehogy valaki régebbi változatát használja a dolgoknak.
Tehát... ebben az esetben, a legjobb, előlről kezdeni, minden java-t levenni a gépről, s újra a lépéseket végigcsinálni.

@andysa85: kellene tudjam pontosan, hogy milyen operációs rendszerről, s milyen / hányas verziószámú böngészőről van szó

NocadLee írta...

Köszi, közben megoldódott magától.
Mint kiderült, "karbantartást" végeztek az üzemeltetők.
Persze az akció után is csak azzal a bizonyos javával megy, szóval annyira nem volt átfogó ez a hadművelet. :)

Blogger írta...

@NocadLee jó, hogy működik

Unknown írta...

Szia Csaba Szabó!
Windows 10-re is meg tudod mondani, írni a java-t?
Köszönöm!

Blogger írta...

@Claudia Fekete : na, azon még nem próbáltam kibogozni, a két rendszer között (jójátékos java játék és Windows 10) durván 16 év van, meglehet, hogy azon már nem lehet elindítani. De mindenképpen ki fogom próbálni, mit lehet ebben a dologban tenni, s még visszaírok.
Nem igérek időpontot, mert nem sok időm van rá, de mihelyt időm akad, rápróbálok.

Unknown írta...

Jó estét!

Én a JAVA 8-as verzióját telepítettem fel. Itt már nincs medium szint a biztonságnál, de beállítottam a kivételt, bejöttek a kérdések is, de mikor az előszoba jönne be akkor hiába futtatom a JAVA-t csak egy fehér képernyőt kapok.

Blogger írta...

@László Pető A 8-assal azzal már nem megy, annak idején, amikor ezt a cikket írtam, végigpróbáltam az összes változatot, a legutolsó, amellyel a játékok működtek, az az volt, amit a cikkben említettem.
Ha nagyon fontosak a játékok, akkor, meg kell szabadulni az újabb változatú Java verzióltól, s azt telepíteni, amivel eredetileg ajánlottam a cikkben. Esetleg, ha van kéznél egy régibb laptop, vagy régibb gép XP-vel, azt kell erre a célra beállítani, csak a játékok kedvéért.

Unknown írta...

Szia Attila
windows 10-re tudsz megoldast.
Koszonom

Unknown írta...

Kedves Csaba! Lépésről lépésre végigcsináltam az ujratelepítést-beálításokat de sajnos nem indul el a jojatek .hu-ró egy java alapú játék sem.Amikor a kiválasztott játékra klikelek szürke ablakban megjelenik hogy a böngésződ nem tudja elinditani a java appleteket.Kérlek adj valami tanácsot,mit csináljak? Válaszod előre is köszönöm!

Blogger írta...

@Gábor Horváth: Milyen operációs rendszerről van szó ?
@CLAUDIA FEKETE: most már nem megy az akkori megoldás, tehát, már az illető java verzió sem beszerezhető, és legutóbb vagy 2 órát próbálkoztam a 10-esen megindítani, már nem sikerült nekem sem.

Ha lesz még időm rá, megpróbálom, de eddig úgy néz ki, a micro$oft kezdi egyre jobban nem szeretni a java-t, nem csak a játékok nem mennek, több olyan üzleti szoftvert láttam már, ami a windows 8-on/10-en elindíthatatlan, a microsoft részéről az ügyfélszolgálat pedig vagy csak vonja a vállát, vagy gyakorlatilag nem létezik

Gara írta...

Kedves Csaba!
Csináltam egy blogot, hogy talán csak akkor kapod meg levelemet, amely a Jójáték miatt fontos.
Kérlek, ha időd engedi, jelezz, hogy egyáltalán jól csináltam-e és a levelem elment.

Köszönettel Gara62

Blogger írta...

@Gara62 Megkaptam, de nem igazan ertem, hogy mire mondod, hogy csináltál egy blogot ? Mi a címe ? Vagy arra gondoltál, hogy hagytál itt egy üzenetet ? Ezt megkaptam, egyebet nem :)

Unknown írta...

Kedves Csaba Szabó!
Bárhogyan is próbáltam telepíteni, sehogy sem sikerült...
Esetleg Teamviewer-en tudna nekem segíteni?
Ha egy fb elérhetőséget, vagy egy email címet megadna, azt megköszönném.

Blogger írta...

@Dávid Hadik: sajnos nem áll módomban egyéni időpontot egyeztetni, de megpróbálhatjuk többszörösen egyeztetni, s ha egy alkalommal sikerül, persze, semmi gond, megnézzük teamvieweren mi a gond ott.
cristalheart [kukac] freemail [pont] hu

Unknown írta...

Tisztelt Csaba Szabó!
Köszönöm az emailt de azóta sikerült megoldanom a problémát.

Unknown írta...

Jó estét! Egy olyan kérdésem lenne,hogy mit tegyek ha le lett törölve a gépről a java és nem engedi letölteni az oldalán. Válaszát előre is köszönöm.

Blogger írta...

Re: ha le lett törölve a Java, és nem engedi oldalukról letölteni...milyen rendszerről van szó ? Windows 10, 8, 7 ? vagy még régebbi ?

Keresés ebben a blogban

Népszerű bejegyzések