Eddig ment a youtube, de most akadozik - mit tegyek ?

Sok kedves ismerősömtől, főként idősebb személyektől, régebbi számítógépekkel, laptopokkal "megáldott" személytől hallom azt, amikor a gépet beadják javítani hozzám, hogy "eddig mentek a youtube klippek, s most meg akadoznak", vagy azt, hogy "a fiamnak (öcsémnek, komámnak, stb.) a mobilon tökéletesen "mejen" a jutub, s nekem akkó mé nem, na !

Mivelhogy, már kb. húsznál tart az olyan laptopoknak a száma (windows xp, linux, windows 7, 8, mindegy...) , amelyiknek az asztalára a felhasználó számára



magyarázatot kellett kirakjak, illetve beállítási utasítást, hogy hogyan tudja továbbra is használni a youtube szolgáltatásait, gondoltam, leírom ide, hogy ne kelljen minden következő ilyen alkalomra, s csak küldöm a linket, mert a közeljövőben előrelátható, hogy az ilyen esetek száma növekedni fog.

Kezdjük talán azzal, hogy a beállítások nem jegyződnek meg, és MINDEN EGYES YOUTUBE KLIPPET, csak úgy tudsz lejátszani, ha a jobb alsó sarkában levő fogaskerékre kattintva, a minőségét az "alapértelmezett" 480 pontos lejátszásról, a 240 pontosra állítod. Miért nem jegyződnek meg ezek a beállítások ?

Azért, mert A YOUTUBE NEM A GÉPET, HANEM TÉGED, A FELHASZNÁLÓT AZONOSÍT AZ IP SZÁMOD, A GÉPEDEN LEVŐ SÜTIK (COOKIE) ÁLTAL, ÉS A FELHASZNÁLÓI FIÓKOD ÁLTAL. Tehát KÖVET. Benne van a felhasználási feltételekben, hogy ez így működik, aki nem ért vele egyet, tessék nyugodtan NE HASZNÁLNI.

Tehát, a beállítások megjegyzéséhez, BE KELL JELENTKEZNED egy google fiók segítségével. S mivelhogy ugyancsak sokan megkérdezték tőlem, hogy "nekem van skype-om, annemjó ehhez ?", hadd mondjuk ki azt is, hogy NEM. A skype-ot és a youtube-ot KÉT KÜLÖMBÖZŐ CÉG működteti, a skype fiók adataival NEM LEHET a youtube-ba bejelentkezni, és viszont. A youtube-ot a GOOGLE működteti, a skype-ot meg a MICROSOFT.
Mindkettő cég, mindkettőben EMBEREK DOLGOZNAK (ezt csak azért írom ide, mert legutóbb azt hallottam, egy kedves idős kliensemtől, hogy ami az interneten van, azt nem emberek csinálják, hanem a robotok japánban, az internet az ugye, csak úgy van, mint a TV, megnyomod a gombot, oszt ott van...), ÉS EMBEREK SZABJÁK MEG A FELTÉTELEKET, amikkel egyet kell érteni ahhoz, hogy a szolgáltatásaikat használni lehessen.

S ezen feltételek egyike, a youtube-ot illetően, hogy MINDENKI MAGA ÁLLÍTSA BE, HOGY A FIÓKJÁBAN HOGYAN VISELKEDJEN A YOUTUBE. Mindenki maga szabja meg, kis idő rászánásával (bizony, le kell ülni, és tanulni kell, ezt is !), hogy HTML5 VAGY FLASH lejátszót használjon a youtube a böngészőnkben, hogy ALACSONY, STANDARD, MAGAS, VAGY ULTRA/NAGYON MAGAS FELBONTÁSBAN nézzük a klippeket, illetve, hogy jegyezze-e meg a youtube a legutóbb megnézett klippeket, videókat, böngészési történelmünket, s még egy egész rakás egyéb beállítást.

A youtube működtetői által ALAPÉRTELMEZETTEN használt értékek, AZ ŐK TECHNIKAI KÉPESSÉGEIKHEZ mérten vannak beállítva, vagyis, több ezer dolláros gépek, több száz vagy több ezer dolláros videokártyák, TV-k, s egyéb eszközök. Nem utolsó sorban, GIGABITES (egyszerűen mondva, kimondhatatlanul erős, stabil, gyors) INTERNETKAPCSOLAT jelenlétéhez szabtak mindent, nem holmi 2 Mb, 4 Mb, vagy 20 Mb-es kapcsolathoz, ami kedves klienseim gépén vagy szerződéseiben van ! (a trabant is autó, de mégsem mehet úgy, mint a versenykocsi vagy a legújabb Mercédesz, ugye...)

Egy 6, 8, 10, 12 éves számítógép vagy laptop, NEM EGY MODERN GÉP AMI MA MEGFELEL A YOUTUBE ELVÁRÁSAINAK, sem egy 5-6 évvel ezelőtt gyártott "okos" telefon vagy "okos tv". Ha modernek akarunk lenni és a modern technológiával járó minőségben akarunk részesülni, akkor vagy tanuljunk meg megdolgozni érte és rákölteni a megfelelő összegeket, vagy értsük már meg végre, hogy nincsenek a megfelelő eszközeink annak elérésére, és ÉRJÜK BE KEVESEBBEL, állítsuk be a böngészőnket, telefonunkat, TV-nket, hogy KISEBB FELBONTÁSBAN, gyengébb minőségben nézzünk mindent, hogy az ESZKÖZEINK MEG IS BÍRJÁK. (Régi magyar közmondás ugye, hogy sokat akar a szarka, csak nem bírja a farka). Ne akarjunk a gépeinktől olyan teljesítményt, amit a náluknál 10 évvel fiatalabb, erősebb, újabb technológiákat használó gépektől szokás elvárni.

Tehát, hogy a fentebb említett generációkba tartozó eszközökön (mobil, laptop, TV, számítógép) még lehessen a youtube klippeket nézni, és élvezni, hogy ne "akadozzon a kép", a következőket be kell tartani:

Bejelentkezés után (youtube / Google fiókba való bejelentkezés után, NEM A WINDÓZBA való bejelentkezés!!!), bármely youtube klippnek beállításaiban, (kis fogaskerék ikon) ki kell választani a 240 p-s lejátszást, és a "további beállítasok"-ban ugyanott, azt, hogy SOHA NE JÁTSSZON LE HD MINŐSÉGŰ klippeket vagy videókat. És akkor ettől a perctől kezdve, amennyiben a megnézni kívánt klipp EGYÁLTALÁN RENDELKEZIK ilyen alacsony minőségű változattal, akkor azt fogja a youtube a gépünk fele küldeni, ellenkező esetben, vagy hibaüzenet lesz kiírva, (legtöbb esetben), vagy a következő felbontású, lehető legalacsonyabb minőségű videót (ritkán).

S hadd mondjak néhány szót a HTML5 -ös standardról, videókról is: attól, hogy az elmúlt néhány évben hülyére istenítették az összes médiában, internetes és nyomtatott újságokban, tv-ben, még rádióban is, AZ NEM JELENTI AZT, HOGY MEG IS OLDOTTA MINDENKINEK A GONDJÁT, hanem csak annyit, HOGY AKI RENDELKEZIK A MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ ÉS KÉPESSÉGŰ eszközökkel, az élvezheti. Semmi többet nem jelent. Tehát "ha a koma külföldön" HTML5-ben nézi a youtube-on a videókat, az nem jelenti azt, hogy nekünk is működni fog, mert lehet hogy a külföldi komának 4000 eurós gépe és 200 mb-es internetkapcsolata van, nekünk meg 150 eurós laptop (leptopp, ahogy mifelénk mondják), és 2mb-es internetünk.

(Ezt is csak azért írom ide, mert legutóbb egyik kliensem ezt mondta nekem, hogy "ne mondjad mán *zmeg, hogy azétt nem megy, mett html5, mett a komámnak külföldön ugyancsak leptoppja van, né, s ő es html5-el nézi.)

S azt illetően pedig, hogy hogy lehet, hogy egy okos telefonon sokkal, sokkal jobban megy a youtube, és még sok egyéb honlap, stb. jobban, mint egy számítógépen, az a magyarázat, hogy a MAI OKOS TELEFONOK JAVA RÉSZÉNEK 4X ....24x ERŐSEBB grafikai processzora van, mint egy 10 évvel ezelőtt gyártott laptopnak. Igen, itt tart a technológia, 100x kisebb súly, durván 25x nagyobb teljesítmény. S a jövőben készített telefon képessége valószínűleg a ma készített telefont le sem fogja pipálni, még legalább egyszer többet fog tudni annál. Tehát, a technika nem áll le annyinál, amennyit mai napig elért, attól, hogy ma nekünk valami működik, nem kell holnap is működnie gépeinken.

Ne keressük a hibát a szakemberben aki a gépet javította, nem a windowsz telepítésünkkel van a baj, s NEM FRISSÍTÉSEKKEL kell megoldani. Egy régi gépre állandóan frissítéseket tenni, annyi mint a trabantba forma 1-es vagy repülőgép üzemanyagot tölteni. Egy darabig lehet, hogy nagyon gyorsan elmegy vele, de merem állítani, hogy előbb-utóbb vagy felrobban, vagy leég, vagy mindkettőt egyszerre teszi.

S kár lenne egy egyéb célokra még tökéletesen felhasználható gépet ilyesmikkel tönkretenni.


Tehát, régebbi gépeken, SEM WINDOWS, SEM LINUX operációs rendszeren, A FRISSÍTÉSEKET NEM SZABAD BEKAPCSOLNI.
S hallani sem akarok olyan megjegyzést, hogy a számítógép biztonsága érdekében kell frissíteni a rendszert. Ezt minden valamirevaló szakember tudja, hogy ez valójában egy nagy humbuk, nem kell mindenféle hekkelt, feltört programokkal telített, illegálisan feltöltött filmekkel és magyarosított változatú salakkal töltött honlapokat, helyeket látogatni, vagy ilyen helyekről származó dvd-ket, usb lemezeket betenni a gépbe, s akkor nem kell semmi biztonsági frissítés, sem vírus, sem egyéb kártevő nem kerül a gépbe.
Aki pedig egy pl. mindössze 1Gb vagy 2GB RAM memóriával rendelkező, RÉGEBBI gépen ANTIVÍRUST HASZNÁL, mert tudja, hogy szüksége van rá, mert olyan helyeket látogat a neten, ahol befertőződhet a rendszere, AZ MONDJON LE VÉGKÉPP A YOUTUBE-ról. A mai antivírusok 100X annyit is elvárnak a géptől képességek szempontjából, mint pl. csak 10 évvel ezelőtt. Tehát, vagy antivírus az egymagos 2 ghz-es 2GB ram-al rendelkező gépen, vagy youtube, DE NEM MINDKETTŐ EGYSZERRE, ÉS JÓL.


Hadd szóljak néhány szót úgy a windowsz, mint a linuxos gépeket illetően A SZÉPÍTÉSEKRŐL. A szépítések, mint átlátszóság, kiúszó menük, áttetsző színárnyalatok, stb., persze szebbé teszik a gépnek a felhasználását, DE AZ ESZTÉTIKAILAG VONZÓBB KÜLSŐ nem csak az ember esetében kerül több erőforrásba (szebb nő, szebb autó = több pénz kell hozzá :) ), hanem a számítógépre is érvényes, TÖBB PROCESSZORERŐ, ERŐSEBB GRAFIKUS KÁRTYA, TÖBB MEMÓRIA, GYORSABB MEREVLEMEZ, GYORSABB MEMÓRIA KELL HOZZÁ.

Tehát, ha egy régebbi gépünk van, NE KAPCSOLJUK BE AZ ÁTTETSZŐSÉGET, színárnyalatokat, ÉS NE TEGYÜNK ÓRIÁSI HÁTTÉRFOTÓKAT, mert ezek mind-mind lassítják a gépet !. A youtube-on pedig, függetlenül attól, hogy mit állít a youtube.com/html5 -ös oldalon a gép, függetlenül attól, hogy micsoda gépünkben rejlő SZOFTVERKÉPESSÉGEKET lát, NEM KELL, NEM SZABAD A HTML5-ÖS LEJÁTSZÓT KÉRNI !!!

Vagyis, az alapértelmezett, flash alapú lejátszót kell használni A LEHETŐ LEGKISEBB FELBONTÁSBAN !


Sok sikert kívánok kedves olvasóimnak a youtube további élvezhető használatához, annak pedig, aki lusta elolvasni és elvégezni a beállításokat, javasolom, vegyen egy erősebb számítógépet vagy utazzon vissza időbe, ha teheti, arra az évre, amikor jelenlegi gépe még erősnek számított. Sok sikert, minden esetre !

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszönöm! Sokat segítettél.:)

Blogger írta...

Szívesen, +Magdolna Rita Vincze.

Unknown írta...

A JAVA letöltéssel kapcsolatban mindent úgy csináltam ahogy leírtad és nem működik.Azt vettem észre,hogy a frissítés beállítás nem marad úgy,ahogy beállítom.Lehet,hogy ez az oka?

csaba.kababik írta...

Hát ez sajnos nem minden esetben van így. Smart TV-en 30/5-ös tés neten 2011 után simán és szépen futottak a YT HD tartalmai. Majd szolgáltatót és routert is váltottam. DIGI lett 100/50, TP-Link WDR3600 routerrel. Pont ebben az időszakban – kb. másfél éve – frissítette a Google a Smart TV-s Youtube alkalmazását Samsungra és azóta nem tudom a HD tartalmakat nézni. Elindul a videó, megy egy darabig, majd szemmel láthatóan megáll a stream-elés, a hang egy darabig megy még majd az is elhallgat. Ha sokáig várok, újra elindul az egész, de csak pár másodpercre. Néha nekiülök megoldani a problémát, de mindigcsak felbosszantom magam és hagyom a 'csába. Sajnos azt sem tudtam kiszűrni mi okozza a problémát, de én a routerre gyanakszom. Szóval az én esetemben sajnos a profil beállítása nem segít :(

Blogger írta...

@csaba.kababik Legelső sorban azt ajánlanám, hogy a routerhez kell a környéken levő gépre egy "tethering" applikációt tenni, az eredeti gyártó lapjáról INNEN, és ugyanazon a lapon van egy másik tábon (másik lapfülön) a legújabb firmware a routerhez. Ezután, - most tudom, furcsán hangzik - de CSÖKKENTENI kell a routerben az átengedett sebességet. Ha a menüje angolul van, akkor van egy olyan beállítás, hogy "Bandwidth control". Ott mind az egress-t, mind az ingress-t le kell csökkenteni az ISP által támogatott "best effort" sebesség kb.75%-ára. A digi esetében, startból azt ajánlom, hogy max 16384 legyen az ingress, és 4096 az egress.
És ezután, a "Bandwidth control" beállításainak mentése után, a router-t a saját belső menüjéből újraindítani.
Sok sikert hozzá, kíváncsian várom a visszajelzést :)

Unknown írta...

Sokan panaszkodnak a HTML video lejátszás akadozására, nem tölt be és csak szenved. SIkerült megtalálnom az okát, de nem beszélek angolul és a programozáshoz sem értek.
Ez a DASH-MPEG plugin miatt van. Ez egy olyan HTML5 video lejátszó formátum, ahol a folyamatos lejátszást eröltetik, és a sávszélesség függvényében változik a felbontás. Ennél a lejátszási módnál nincs előtöltés (preload), csak mindössze néhány másodperc. Hiába várunk a betöltéssel, mert nem folytatódik, csak vár. Ha a sáv keskeny, automatikusan visszaveszi a video felbontását akár a 144-es élvezhetetlen minőségig. Szar az egész és sokszor ott is akad.
Állítólag meg lehet buherálni a browsert, de ehhez már nem értek, itt kellene a segítség. Felül lehet írni a preload "none" - "auto" -ra, és a github.com nak állítólag van valami programja is erre. Így ki lehet erőszakolni a folyamatos előtöltést, akár a film végéig. Várom a vállalkozó kedvű programozók és buherátorok megoldását.
Köszönöm...

Blogger írta...

@Varga John: a röviden, tömören fogalmazott válasz: nem éri meg foglalkozni vele. Mire odajutsz, hogy esetleg működő prototípust csinálj belőle bármely moddolható böngészőhöz (mozilla vagy chromium-chrome alapú), addig az értelmetlen sebességgel újító böngészők már módosulni fognak olyan módon, hogy gyakorlatilag csak kiélvezhetetlen ideig, mint pl. 1-2 hónapig fog menni.

A legtisztább megoldás, még mindig a gépekre mért és a hálózatra mért terhelés csökkentése, illetve, a gépek erősségének, a hálózat sávszélességének növelés marad.

Unknown írta...

Majd vastagabb UTP húzok, hogy gyorsabban jöjjön az info. Köszönöm.
Elárulom nem csak az a fontos, hogy neked milyen sávszélességed van, (Nekem 30 Mb, vagyis simán elég lenne), hanem az is, hogy milyen szervert szólítasz meg és hol. A filmes szerverek Izlandon, meg dél amerikában, meg istes tudja hol vannak és az ottani sávszélesség gyenge, vagy osztoznak a felhasználókon.
Egyébként léteznek erre megoldások, preload szkriptek, meg without dash pluginok, de ezek hol működnek, hol nem.

Blogger írta...

@varga john https://officialglofx-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/10/LED-Fiber-Optic-Cable.jpg ez sem rossz

Keresés ebben a blogban

Népszerű bejegyzések