Külömböző laptop és asztali gép modelek diagnosztikai módjai

A napokban egy fiatalabb számtekes ismerősömmel beszélgetve, rájöttem, hogy lévén, hogy az ők generációja, illetve a nálanál is fiatalabb számításteknikus ismerőseim, gyakorlatilag csak annyit tudnak a hardverről, amennyit nagyon tudni kell, mint például, hogy mennyi memória van egy gépben, milyen a márkája, mekkora a merevlemez, vagy, hogy mennyit tart az elem / akku a laptopban.

Ha operációs rendszer nincs egy laptopon, gépen, sokszor jól fogna egy olyan diagnosztizáló rendszer, ami már rendszer telepítés előtt, elmondana 1-2 dolgot az illető gépről.



HP rejtett diagnosztikai menü. Nem kell hozzá
még merevlemez sem legyen a gépben

Ha eredeti, gyári particionálású merevlemez van a gépben, akkor jó tudni, hogy az IBM PS1-es model óta (régi idők, max. 25 Mhz-es processzor, 8 megabájt RAM, akkor még egy fekete-fehér, nem zöld-fekete képernyő is nagymenőzés volt, a színes az már egyenesen "gazdag vagy"-ot jelentett), már benne volt minden egyes gépben olyan diagnosztika program, ami a BIOS-on kívűl, attól csaknem függetlenül, egy eléggé átható rendszerdiagnosztikát le tudott futtatni, és természetesen, a technológia fejlődésével egyidőben, ezek a programok is bonyolódtak, "okosodtak", és ma már nem csak az eredetileg beszerelt merevlemezen, hanem egyes alaplapok esetében egyenesen az alaplaban benne vannak.

Ezek a diagnosztikai programok mind-mind egy bizonyos billentyűzet kombinációval érhetők el, amely(ek)et a gép bekapcsoló gombjának megnyomása után AZONNAL kell használni (ibm, lenovo, acer, dell, asus, toshiba), és bizonyos gépeken (ecs elitegroup / adata, nec, elittech, hp, fujitsu) már a bekapcsolástól függetlenül is vannak trükkök, billentyűkombinációk, amelyek elárulnak az alaplap, processzor, memória, kijelző (képernyő/lcd), optikai egység állapotáról dolgokat, mint pl. azt, hogy az alaplapon levő kettőből az egyik memóriaágy ("slot") hibás, az akku rövidzárlatos, meg ehhez hasonlók.
Régi, IBM PS/1 rendszer. Már ő is "tudott" valamennyi
diagnosztikát önmagáról, floppy lemez nélkül is

Minden gyártónak természetesen más és más kombinációja van, és mindenik márkanév esetében, pl. a scroll lock, caps lock, és numlock (futtatási zár, nagybetű zár, számzár) LED kijelzőinek a pislogása/villogási ritmusa, habár mind hibát jelezhet, mind mást és mást jelent, (pl. 4 villogás a numlock-on HP esetében nem ugyanazt a hibát jelenti, mint DELL esetében). S ezek mellett általában vannak közös hangjelzések az ÖSSZES desktop (asztali gép) esetében, amelyek valamilyen hibát jeleznek, illetve, közös viselkedés az ÖSSZES laptop esetében, ami mindig ugyanarra a hardver hibára utal.


Egy cikkben nehéz lenne mindegyik gyártónak külön-külön leírni részletesen, hogy milyen jelzés mire is utal, és azt talán az ifjabb számtekesek, vagy egyszerűen a kezdők, nem akarják felfogni, hogy a tudást nem lehet tölcsérrel áttölteni egyik szakember fejéből a másiba, viszont az biztos, hogy mindenik márkának, minden csínját-bínját ismerő szakember gyakorlatilag nem létezik, én is lassacskán 30 éve vagyok a szakmában, én is előveszem a kézikönyvet, mindegyik általam diagnosztizált,  javított géphez, ha van neki. És általában angol nyelven, minden gépnek van, tetőtől talpig áttekintő, diagnosztikát is elmagyarázó könyvecskéje, amit az illető gép gyártójánál INGYEN , esetenként egy e-maillel való feliratkozás esetén be is lehet szerezni.
Lenovo / IBM diagnosztika menü, rendszerindítás előtt.
Régebbi modelekben kellett hozzá az eredeti, gyárilag
elrejtett partíció a merevlemezen, az újabbakban (kb elmúlt
7 év alatt piacra került modelek) már nem kérik azt.

A legismertebb gyártók "support" oldala (támogatás magyarul, de nem igazán talál), az alábbi listában található: (javarészt angol nyelvű oldalak, ideje lenne felfogni, hogy a számításteknika angol nyelven "hamarabb" történik, mint magyarul, s aki nem tud angolul, annak bizony nagy hátránya van a technológia világában)


DELL (angol)  IBM/LENOVO (magyar) TOSHIBA (angol) ASUS (angol)

ACER (99% magyar)  ECS Elitegroup / utódja a "német" MaxData/DataMax  (angol)

Fujitsu/Siemens (99% magyar) HP (Hewlett-Packard, Packard-Bell) (99% magyar)

A 99%-ban magyarral jelzett lapok nagyjából magyarul vannak, itt-ott-amott félreérthető fordításokkal, és van olyan rész, ami csak angolul meglevő helyre utal bennük (hivatkozások/linkek)

És következzen akkor, néhány olyan billentyűkombináció, amely segítségével a külömböző márkanév alatt gyártott gépek, laptopok, notebook és netbook rendszerek diagnosztikai menüjét elő lehet hívni,  operációs rendszer telepítettségétől függetlenül.

Újabb HP rendszerek: 5 másodpercig betartott ki/bekapcsológomb, hogy a gép biztos, teljes lezárást csináljon (egyébként csak "deep sleep" / mély alvás lesz). Teljes kikapcsolás után röviden megnyomjuk a bekapcsológombot, s azonnal, kb 6 másodpercig, másodpercenként 1x nyomjuk az F2-t. Az itt, a cikkben látható UEFI diagnosztikai menü kellene megjelenjen, vagy az ahhoz való hozzáférést megengedő egyéb interaktív menü.

Acer

F2 (BIOS)
F12 (indítóeszköz választása)
ALT + F10 (Acer eRecovery mentőcsomag, kell az eredeti gyári partíció hozzá)

kb. 2006 utáni Apple / Macbook modellek

Command + Option + P + R (PRAM és NVRAM teljes ürítés)
Command + S (Egyedi / rendszergazda színtű indítás)
Command + V (Minden indítólépés bővebb leírása, "verbose" indítás)
Option gombot tartom lenyomva, MIELŐTT megynomnám a bekapcsoló gombot, s egyet nyomok a bekapcsolón (merevlemez / indítólemez választása)
Option + N (hálózati szerveren levő indítólemez választása)
Shift (biztonságos / hardvermeghajtók nélküli csökkentett mód)
C (CD ről indít)
D (Ha benne van az eredeti merevlemez, akkor teljes hardverdiagnosztika, az azon levő rejtett OSX Recovery partícióról)
N (Hálózatról betöltés)

DELL

Régebbi, 2005-2006 elött, legtöbb model, ha benne van az eredeti merevlemez, és megvan a gyári partíció:
CTRL+F11, ún. Dell™ / Symantec PC restore
F8 - eredeti Dell "gyártói" (OEM) operációs rendszer visszatelepítése (mindent töröl a gépről !!!)
Újabb, 2005 utáni modelek: az indítás előtt tartom lenyomva a FUNKCIÓ gombot (laptopon Fn, külső billentyűzeten NumLock vagy ScrollLock, vagy mindkettő együtt), és utána nyomom meg röviden az indítógombot.
(külön könyvek vannak arról, hogy melyik modellen a LED-ek villogása mit is jelez). Ha a diagnosztikai mód elindult, ott már könnyeb eligazodni, mint a led-ek villogásából.

Fujitsu, bizonyos régebbi Siemens, HP, Gateway márkájú gépek:
F10 indítás után, vagy tartom lenyomva F10-et és utána nyomom meg az indítógombot.

Sony Vaio, Toshiba, egyes Lenovo, Packard Bell modelek: F11 vagy CTRL+F11, modelltől függően.

Csak érdekességként, itt van egy példa arról, hogy a LED-ek villogása mennyi mindent el tud árulni egy gépről. A DELL inspiron, latitude, E (1400, 1500), D (d410-d840) diagnosztikai indításának pillanatában, A GOMB LENYOMÁSA és a LEDEK VILLOOGÁSA között eltelt idő is árulkodó:

  • 1 mp, nincs hang - minden rendben az indítóeszközökkel
  • 3 vagy több másodperc, nincs hang - a BIOS-ban olyan indítóeszköz van beállítva elsőnek (Pl. USB floppy vagy USB HDD), ami most pillanatnyilag nincs csatlakoztatva a gépre
  • 2 mp után mindhárom LED villog, sípol - nincs rendesen helyretéve a merevlemez
  • Villogások jelentése, hang nélkül, MIELŐTT a diagnosztikai program betöltődne:
  • 2 mp kigyúlva, 2x pislog, ismét 2 mp kigyúlva - nincs RAM a gépben
  • 3 mp vagy több kigyúlva, gyors pislogás, ismét több mp. kigyúlva - hibás a RAM (egyik vagy mindkettő)
  • balról jobbra első LED nincs kigyúlva, következő kettő villog - az ELSŐ / A memória ágy (slot) hibás
  • balról jobb első kettő LED van kigyúlva, harmadik nincs - a MÁSODIK / B memória ágy hibás
  • mindhárom LED villog - hibás alaplap
  • mindhárom LED 2x pislog, kialszik több időre (2-4 mp.), ismét 2x pislog - videókártya hiba 99%-ban.
  • 2x pislog, rövid szünettel kialszik, ismét 2x pislog - LCD kijelző teljes hiba vagy rövidzárlat
  • Lassú pislogás 2x (2mp kigyúlva,2 mp eloltva, ismét 2mp begyúlva) - PCMCIA vagy mini PCI kártya hiba
  • 3x pislog, kialszik 2mp-re, 3x pislog - billentyűzet hiba
  • 1gyors pislogás, több mp szünet, 1 gyors pislogás - USB hiba, porosak az usb ágyak vagy összeérnek a lemezek bennük (nem megfelelően kezelt laptopok esetén, fordítva beerőszakolt usb kábel eredménye, stb)
  • több másodpercig gyors villogás - modem hiba.
Gondolom, csak ebből a néhány sorból is látható, hogy elég bonyolult logika szerint gondolkodó mérnökök készítik a gépeket, és elég előrelátó módon beleépítettek sokmindent az alaplapokba. A Dell meg amúgy is híres arról, hogy az alaplapokra is ráfestik, hogy hol tervezték, és a cég melyik egységében volt összeállítva.

Remélem, sok olvasómnak segíteni fog ez a cikk. Annak, aki rászánja magát (valójában akármilyen szakmában) számításteknikában, főként diagnosztikában, javításban az átlagnál magasabbra vinni, annak sok sikert kívánva, még felhívom arra is a figyelmét, hogy készüljön fel sok álmatlan északát rááldozni, illetve, persze arra, hogy előbb utóbb, legalább a teknikai nyelvet, meg kell tanulni angolul.

S mint mindig, érdeklődéssel várom a kommentárokat, kérdéseket, hozzászólásokat a cikk alatt, ha tehetem, s időm lesz rá, szívesen válaszolok rájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban

Népszerű bejegyzések