Rossz robotok, valótlan látogatók, rossz visszamutató linkek tiltása blogspot blogokon

Van olyan, hogy rossz szándékú blogtulajdonosok úgy "követnek" más blogokat, hogy tulajdonképpen csak az illető blog statisztikájában megjelenő linkre van szükségük, illetve, a célzott blog tulajdonosától várnak látogatásra, vagy, ha a célzott blog nyílvánossá teszi a statisztikáját, akkor a célzott blog látogató közönségéből próbálnak ezzel elcsalni saját, legtöbbször ízléstelen, vagy pornográf, vagy valamilyen tiltott dologgal foglalkozó lapjukra.

Ez nem csak a statisztikát rontja, hanem sajnos a google szemében is rosszat tehet, asszociatív módon, ugyanis, amilyen körökben "mozog" vagy evezik egy blog, olyan körrel szembeni elbánásmódban részesítheti a google a keresési eredményekben (értsd: nem kap többet látogatót), vagy egyenesen tiltódhat.

Ennek elkerülése érdekében, két nagyon fontos dolgot lehet tenni, blogtulajdonosként: a robots.txt-ben meg kell határozni, hogy az illető bot - mert az esetek túlnyomó részében tulajdonképpen egy bot-ról van szó - ne tudjon többet a blogunkra jönni, és a google keresőkonzolban (ugye össze van már kötve a blogod vele ?) meg kell adni egy "disawow" - elhatárolom magam ezektől listát.

A robots.txt-ből akkor tudod a bot-ot kitiltani, ha ismered a bot felhasználó ügynökét (user agent string), és azt akkor tudod kiböngészni a referrer-ekből, ha valami job statisztika van a blogoddal összekötve, mint a beépített vezérlőpulti minimális statisztika (blogspot blogokról van szó !), tehát, google analytics vagy hasonló szolgáltatás segítségével. Ha tudod pontosan a felhasználói ügynököt, akkor menj a beállíŧások, keresési preferenciák oldalra a blogod vezérlőpultjában.

Innen majd merészkedj rákattintani az "Egyéni robots.txt Szerkesztés" hivatkozásra, és a megnyíló ablakba tiltsd le a rossz robotot.
Az alábbi lista semmikép nem átfogó, csak ízelítőként illesztem be, személyesen sok más ilyen felhasználói ügynököt tiltok. Példának elég pár sor.
Pl.
User-agent: Anarchie
Disallow:/
User-agent: Anemone
Disallow:/
User-agent: Anonymous
Disallow:/
(Egy nagyon jó átfogó listát erről ITT találsz a githubon.
Vigyázz arra, hogy mielőtt lementenéd a rossz robotoktól védő robots.txt-edet, ha már létezik a GSC-ben meghatározott "sitemap" fájlod, ne töröld azt le, hagyd azt meg utolsó vonalként.  Pl. ennek a blognak az alábbi sor jelzi ennek az xml fájlnak a hollétét:

Sitemap: https://szamitasteknika.blogspot.hu/sitemap.xml

Ezzel a sorral zárva a robots.txt ablakodat, megszabadultál ettől arrafele egy csomó rossz "követőtől".

A másodi dolog, amit meg lehet, és meg kell tenni, ha már össze van kötve a blogod a google keresőkonzollal, akkor kövesd a google hivatalos erről szóló dokumentációját, amit ITT találsz meg, és még egy fokkal biztonságosabbá is tetted a blogod, és persze kevesebb fejfájást fognak okozni a jövőben ezek a "követők", és "látogatók".

Tetszett a cikk ? Hasznosnak találod az infót ? Kérlek, oszd meg mással is.

Érdeklődéssel várom a civilizált kommentárokat.

Nincsenek megjegyzések:

Keresés ebben a blogban